Název kalifornského vodopádu Horsetail v překladu znamená Koňský ocas. Pojmenování je příhodné, protože úzký proud padající vody opravdu tvarem připomíná koňský ohon.

Vodopád Horsetail

Vodopád Horsetail

FOTO: Profimedia.cz

 Po stezce z Twin Bridges se turisté a fotografové v Yosemitském národním parku vydávají na východní stranu žulového monolitu El Capitan, aby pořídili co nejlepší snímky nádherného přírodního úkazu.

 Hojně se u vodopádu Horsetail fotografové scházejí především v druhé polovině února. Tehdy nastává vzácná kombinace dostatečného množství vody a ideálního úhlu slunce. Jeho zlatavé paprsky pak jako kouzlem promění skálu s vodopádem v iluzi sopky chrlící žhavou lávu. Pak už se scenérie postupně zahalí do šera a tmy.

Není divu, že si tuhle scenérii jezdí fotit turisté z celého světa. 

Není divu, že si tuhle scenérii jezdí fotit turisté z celého světa.

FOTO: Profimedia.cz

 Vodopád Horsetail tvoří dva proudy. Jeden, ten východní, dosahuje délky 470 metrů, západní 480 metrů. Oba proudy se pak v jednom místě propojí a voda strmě padá dalších zhruba 150 metrů.

 Horsetail samozřejmě není jediným vodopádem, který turisté do Yosemitského národního parku jezdí obdivovat. Yosemitský vodopád je v parku tím nejvýznamnějším. Se svými 739 metry je totiž nejvyšším v celé Severní Americe.

 Yosemitský park v číslech

Národním parkem byl prohlášen už v roce 1890.

Nadmořská výška parku se pohybuje mezi 600 až 4000 metry.

Ze San Franciska trvá cesta automobilem do parku přibližně 3,5 hodiny, z Los Angeles téměř dvojnásobek.

Ročně navštíví Yosemitský národní park asi 3,5 miliónu turistů.

Jedním z míst, na něž cestovatelé v parku míří, je Yosemitský vodopád. Jeho horní část měří 425, dolní 97 metrů. Společně s kaskádami dosahuje délky 739 metrů.

Další oblíbenou turistickou zastávkou bývá žulový útvar Half Dome vysoký úctyhodných 1450 metrů.