Sinice produkují dráždivé látky, které mohou u člověka vyvolat alergické reakce, jež se projevují rýmou, vyrážkami a podrážděním kůže a očí, někdy i zánětem spojivek. Vedle toho produkují i nebezpečnější jedovaté toxiny, které mají na svědomí zvracení, bolesti břicha, podráždění střevní stěny, bolesti hlavy a dokonce i jaterní problémy.

Sinice - Cyanobacteria

Sinice - Cyanobacteria

FOTO: fotobanka Profimedia

 Zvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, starší osoby a těhotné ženy. U dětí je otrava horší tím spíš, že váží méně než dospělí a nejsou ještě úplně vyvinuté. Stejná dávka sinic u nich proto vyvolá daleko dramatičtější potíže. Navíc ve vodě častěji dovádějí, takže většinou nechtíc polknou více kontaminované vody. U starších lidí mívá otrava bouřlivý průběh hlavně proto, že jejich imunitní systém už nebývá tak výkonný a obranyschopný. U těhotných žen může v krajním případě dojít až k ohrožení plodu.

Sinice - Cyanobacteria

Sinice na břehu rybníka

FOTO: fotobanka Profimedia

 Pozn.: Lékaři sice zatím nevědí o žádném úmrtí na otravu sinicemi, ale informují o případech, kdy se zvířata napila vody obsahující sinice a uhynula. Riziko se zvyšuje i s opakovaným koupáním po více dnů a samozřejmě i s množstvím sinic ve vodě.

 Sinice tvoří na hladině tzv. vodní květ. Čím blíže k přírodě, tím riziko znečištění vody stoupá. Nikdy bychom se neměli koupat v místech, kam ústí odpadní voda z dešťových kanalizací, a nebezpečné může být i koupání v rybnících s intenzívním rybím hospodařením.

Sinice pod mikroskopem

Sinice pod mikroskopem

FOTO: fotobanka Profimedia

 Jedním z hlavních důvodů, proč stále přibývá vodních ploch znečištěných přemnoženými sinicemi, je fosfor, který obsahují hnojiva a hlavně prací prášky. Fosfor potřebují sinice i řasy ke svému růstu. Z odpadních vod ho dokáží odstranit jen opravdu moderní čističky. V roce 2010 to ale měly umět všechny, alespoň podle směrnic EU.

 Jak snadno ověřit přítomnost sinic ve vodě?

Přítomnost sinic si člověk může ověřit i sám a nepotřebuje k tomu ani hygieniky. Stačí nabrat vodu do PET láhve a nechat ji stát asi půl hodiny na slunci. Utvoří-li se na hladině zelený kroužek z drobných krupiček a voda zůstane čirá, potvrzuje to přítomnost sinic. Pokud voda zůstane zakalená, nebo zákal klesá ke dnu, jde s největší pravděpodobností jen o přítomnost řas.

 Použité zdroje: cs.wikipedia.org/wiki/Sinicewww.szu.cz

 Další zajímavosti i odborné názory na jejich šíření si můžete přečíst například na stránkách:www.sinice.cz či www.priroda.cz.